شهر مشهد یکی از شهرهای توریستی ایران است که به یمن وجود بارگاه امام رضا (ع) همواره مقصد سفر بسیاری از ایرانیان است. شهر مشهد علاوه بر اینکه مقصدی مذهبی به شمار می آید جاذبه ها و اماکن زیادی برای گشت و گذار دارد.
شهر مشهد از جمله شهرهایی است که آرامگاه بزرگان زیادی را در خود جای داده است. آرامگاه های بزرگان، شعرا و علما را در خود دارد. یکی از این آرامگاه ها، آرامگاه خواجه اباصلت است که در جاده مشهد قرار دارد و در فاصله 12 کیلومتری شهر مشهد قرار دارد.
آرامگاه خواجه اباصلت هروی یکی از بناهایی است که همواره مورد توجه شیعیان بوده است و از قرن ها پیش در جاده مشهد مورد توجه افرادی است که با تور زمینی مشهد به این شهر می آیند. همچنین افرادی که با تورهای هوایی مشهد سفر می کنند، از آنجا که با ماشین فاصله زیادی از شهر مشهد ندارد می توانید بازدید از این مکان را در برنامه خودتان قرار دهید.
خواجه اباصلت که بود؟
عبدالسلام بن صالح بن سلیمان ایوب بن میسره معروف به خواجه اباصلت هروی از دانشمندان، محدثین و راویان به نام عصر خود بوده است که در مدینه منوّره به دنیا آمد. خواجه اباصلت فرزند صالح یا سلیمان هروی است که سرگذشت زندگی او روشن و مشخص نیست. در تاریخ اسلام برخی او را غلام و برده و برخی هم او را متکلم و محدث می خوانند و همچنین دانشمند و راوی معروف، در برخی متون وی را از ثروتمندان می دانستند. جدّ او از هرات خراسان زمان خود بوده، از این رو به اباصلت هروی معروف شده است.
اما آنچه که بیش از هر چیزی مطرح است و اکثرا او را خادم و محرم امام رضا (ع) در هنگام وفات می دانند. زمانی که امام آثار زهری که در مجلس مامون خورده بود را حس می کند به خواجه اباصلت دستور می دهد که درها را ببندد و پرده ها را بیاندازد و فرش های حجره را جمع کند.
اباصلت صحابی برجسته، خادم خاص و امین امام رضا (ع) بود که بسیاری از علماء شیعه و سنی او را محدثی شیعه که دوستدار اهل بیت و فردی عادل، ثقه، راستگو، اهل علم و حدیث، زاهد، مردم دوست و بسیار اهل سفر بوده است.
در مجموع آنچه که از نوشته های مورخان برداشت می شود این است که اباصلت دانشمندی غنی بوده است که قدری به امام نزدیک بوده است که گاهی همچون خدمتکاری برای امام کار می کرده است. همین نزدیکی به امام باعث شده است که آرامگاه او در میان شیعیان دارای محبوبیت خاصی است و زیارت قبر این بنده صالح را در مسیر سفرشان به مشهد می روند.
ابن حجر ميگويد: اباصلت در تمام مجالس همراه امام رضا (ع) بود و در زمان مناظرات و مصاحبت های امام با روساي اديان و متکلمان و دانشمندان مختلف حضور داشت. پس از شهادت امام رضا، خواجه اباصلت به نیشابور بازگشت و به مناظرات و بحث های علمی مشغول شد.
مرگ خواجه اباصلت را به سال 236 قمری و در حدود 34 سال بعد از امام نوشته اند. آرامگاه وی توسط کربلائی محمد علی درویش و با کمک های مالی که او جمع آوری کرده بود بنا شد.
فضای اطراف آرامگاه خواجه اباصلت هروی، از قبرستان های مشهد است و قبور زیادی در محوطه و بیرون آرامگاه دفن شده اند.
در این مکان سنگ قبرهای کهنی وجود دارد که نشان دهنده این است که عرفای بزرگی نیز در این مکان مدفونند. چنانچه یکی از سنگ قبرها متعلق است به درویش علی متوفی.
بنای آرامگاه چهارضلعی است که از هر طرف بوسیله چهار در به بیرون راه دارد و تزئینات کاشی های هفت رنگ، رواق های مستطیلی شکل و آینه کاری های بنا زیبا و دیدنی است.
بنای آرامگاه در مساحتی حدود 900 متر قرار دارد که با شیوه ای جدید بازسازی شده و نمای ضریح به نام امام هشتم (ع) به صورت هشت ضلعی طراحی و تاسیس شده است.
در کنار این مجموعه امکانات و خدمات رفاهی از جمله رستوران و پارکینگ برای زائرین و گردشگران در نظر گرفته شده است.
آرامگاه خواجه اباصلت کجاست؟
برای رفتن به آرامگاه خواجه اباصلت در نزدیکی جاده مشهد به فریمان بعد از فاصله ای در حدود ۱۲ کیلومتر به سمت جنوب شرقی شهر مشهد و نرسیده به بهشت رضا (ع) باید رفت.
با سلام و تشکر از معرفی این آستانه مبارکه
اولین تصویر بکار رفته مربوط به خواجه ربیع می باشد
و واضح است که با بقیه تصاویر همخوانی ندارد.
اگر امکان دارد این تصویر اصلاح شود.