خانه ملک مشهد یکی از مهم ترین خانه های تاریخی مشهد است که در گذشته خانه حاج آقا حسین ملک بوده است که فردی ثروتمند و نیکوکار بوده است.حاج ملک یمی از ثروتمندترین افراد ایران در 100 سال گذشته بوده است که ثروتی بی نهایت داشته است.
اگر با تور مشهد سفر کردید حتما به خانه ملک سر بزنید.
آشنایی با خانه ملک
ملک از راه اجاره دار بودن املاک آستان قدس رضوی ثروت زیادی بدست آورد .او در سال 1251 به دنیا آمد.تحصیلات خود را زیر نظر میرزا ابوالحسن جلوه ادامه داد و سرانجام در سال 1284 در مشهد مسئولیت اداره املاک پدرش را در دست گرفت و از سال 1316 شروع به وقف و بخشش املاک خود کرد.
از مهم ترین وقف های آن می توان به کتابخانه ای که به آستان قدس رضوی اهدا کرد, بیمارستان های چناران و سجادیه که به شهرداری تربت جام اهدا کرد اشاره کرد.از دیگر وقف های او می توان به اهدای 510 متر زمین به هر فرد فرهنگی در سال 1338 اشاره کرد.
در سال 1348 نیز ملک باغ وکیل آباد را به مردم مشهد اهدا کرد که توسط آستان قدس به شهرداری مشهد سپرده شد.
خانه ملک در بخش شرقی خیابان امام خمینی در برابر ساختمان دارایی قرار دارد که حدود 600 متر زیر بنا دارد و 1659 مترمربع نیز وسعت کل زمین آن است.این ساختمان اوایل قرن 14 شمسی با معماری ای ترکیبی از سنتی و اروپایی ساخته شد.در این سازه نماها سبک سنتی و پلان های اجرایی آن اروپایی طراحی شده است.
آنچه امروزه در مشهد با عنوان خانه ملک شهرت دارد در واقع بخش بیرونی آن است که 2 طبقه و بخش پذیرایی آن سقفی چوبی و فضایی وسیع دارد.این سالن دارای منبت کاری ها و شومینه و زینت های گچبری است.جالب است بدانید تنها نمونه موجود از هحمام های تاریخی و خصوصی مشهد در حیاط این خانه زیر میزان زیادی خاک پیدا شده است.
حمام سنتی این خانه 127 متر وسعت و معماری و فضایی اسلامی دارد و از بخش های میان در, گرمخانه, سرویس بهداشتی, نمازخانه, آتش دان و انبار چوب تشکیل شده است.
در خانه ملک امروزه کلاس ها و کارگاه های فرش و گلیم, سفال و سرامیک, سوزن دوزی, دوخت های سنتی, معرق و منبت, تذهیب و مینیاتور, چرم بری و صحافی و… با حضور استادان ماهر و حرفه ای برگزار می شود.
این خانه در سال 1377 با شماره 2115 به ثبت ملی ایران رسیده است.این بنا در سال 1379 تعمیر و بازسازی شده است و امروزه تبدیل به مرکز هنرهای سنتی فرهنگی مشهد شده است.این بنا نمونه ای از معماری تغییر یافته اواخر دوران قاجار است.