کیش یکی از جزایر دیدنی و گردشگری کشور عزیزمان ایران است که از جمله مقاصد گردشگری پر طرفدار به شمار می آید که جاذبه های زیادی برای گشت و گذار و دیدن دارد و روز به روز بر تعداد جاذبه های آن افزوده می شود. همانطور که می دانید تور کیش در صدر مقاصد گردشگری ایران قرار دارد که همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
در حال حاضر کشورهای محدودی به دانش ساخت جزیره مصنوعی، دست یافتهاند. کشورهایی چون چین، ژاپن و هنگ کنگ با ایجاد جزایر مصنوعی به ساخت سواحل دست زدهاند تا از این طریق وسعت سرزمینی خود را افزایش بدهند. کشور عزیزمان ایران نیز قصد دارد که بزرگترین جزیره مصنوعی خود را با کمک قرارگاه خاتم الانبیا (ص) در خلیج فارس احداث کند.
معاون عمرانی و زیربنایی منطقه آزاد کیش با بیان اینکه هدف از لایروبی حوضچه شرقی و بندر تجاری کیش، امکان پهلوگیری شناورهای سنگین در اسکله ۳۵ تنی کیش است. مصطفی خانزادی در نشستی خبری درباره لایروبی اسکله ۳۵ تنی تجاری کیش و ساخت جزیره مصنوعی، و بی استفاده بودن میلیاردها تومان سرمایه گذاری صورت گرفته در اسکله ۳۵ تنی کیش به علت عدم لایروبی خبر داد.
با توجه به گفته ی وی در مورد عمق آب در بعضی نقاط اطراف اسکله که به ۱.۵ متر می رسد، در حالیکه حداقل عمق مناسب برای پهلوگیری شناورهای بزرگ، ۱۱ متر است. با توجه به اینکه لایروبی کف بندرگاه کیش اجتناب ناپذیر است و حجم زیادی املاح و مصالح حاصل از لایروبی تولید می شود که حمل و دپوی آنها در جزیره کیش موجب هدر رفت چندین هکتار زمین و همچنین ایجاد مشکلات زیست محیطی می شود، حمل این حجم مصالح به شهرهای دیگر نیز، علاوه بر هزینه بسیار سنگین، موجب تخریب شدید محیط زیست آن منطقه خواهد شد.
در نهایت با بررسیهای صورت گرفته این نتیجه به دست آمده که بهترین راه حل، این است که ۳.۵ میلیون متر مکعب مصالح حاصله از لایروبی در نقطهای از دریا دپو شده و زمینی در دریا استحصال شود که می تواند تبدیل به جزیره مصنوعی با ارزش افزوده بالا به وسعت ۵۰۰ هزار متر مربع برای استفاده به عنوان منطقه گردشگری ویژه شود.
طبق تحقیقات صورت گرفته هزینههای پیشبینی شده برای لایروبی اسکله ۳۵ هزار تنی کیش حدود ۵۰۰ میلیارد تومان و هزینه تجهیز این اسکله ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است و تمام هزینه ها و منابع مالی پروژه برابر دستور و مصوبه هیئت دولت از طریق تهاتر تامین خواهد شد. مدت زمانی که برای کار لایروبی پیش بینی شده است حدودا دو سال می باشد.
با توجه به اینکه کف دریا و محلی که برای دپو مصالح و استحصال زمین در نظر گرفته شده مرجانی نیست و مشکلات حاد و مخرب برای مرجانها و بستر دریا نخواهد داشت. همچنین برای انجام این پروژه قرار بود که از مشاوران خارجی استفاده شود، ولی با توجه به تحریمهای ظالمانهی اقتصادی، سازمان منطقه آزاد کیش نتوانست از روش برگزاری مناقصهی عمومی بینالمللی بهره ببرد.
برای لایروبی دریا تنها دستگاهی که امکان انجام این نوع بستر سخت را در داخل کشور دارد، شناور پردیس هفت شرکت مکین دریا است ولی با این حال هیچگونه قراردادی بین سازمان منطقهی آزاد کیش و شرکت مکین دریا منعقد نشده است. صرفاً برای شروع برخی همکاریهای مشترک در زمینهی امکانسنجی لایروبی بندرگاه تجاری کیش، یک تفاهمنامه بهصورتِ «ای پی سی» به امضا رسیده است.