میل اخنگان یکی از جاذبه های تاریخی مشهد است که قدمتی حدود 6 قرن دارد و تاریخچه آن به قرن 9 هجری بازمی گردد و تا به امروز اشخاصی که در آن به خاک سپرده شده اند شناسایی نشده اند و هویت آن ها نامشخص است.پیشنهاد می کنیم در سفر به مشهد حتما برای بازدید از آن زمانی را در نظر بگیرید.

میل-اخنگان-مشهد
آشنایی با میل اخنگان مشهد
میل اخنگان یکی از جاذبه های تاریخی جالب مشهد است که معمای هویت افراد مدفون در آن نظر بسیاری از بازدید کنندگان را به خود جلب می کند.این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و در فاصله ای حدود 22 کیلومتری اط شهر مشهد قرار دارد نزدیک ترین آبادی به این اثر تاریخی روستایی با نام تابران توس است.
این برج با نام اخنجان نیز شناخته می شود.معماری این بنا مشابه معماری های دوران تیموریان است اما با توجه به اینکه سند تاریخی و معتبری از آن و تاریخچه آن موجود نیست زمان دقیق ساخته شدن آن مشخص نیست.مهم ترین نشانه معماری آن کاشی های مربعی و منقوش بکار رفته در ساخت آن است.
البته گروه دیگری از تاریخ شناسان این اثر را مربوط به دوران ایلخانی می دانند و در نهایت با یک جع بندی همگی بر این باور هستند که این تثر مربوط به قرن نهم هجری است.نظریه جمع بندی دیگری که درباره این اثر تاریخی وجود دارد این است که معماران قرن نهم مربوط به زمان ایلخانی سعی کرده اند یکی از بهترین آثار خود را برجای بگذارند البته نکته قابل توجه شباهت زیاد معماری ایلخانی و تیموریان است.

میل-اخنگان-تیموریان
درباره هویت فرد مدفون در میل اخنگان تاریخی چندین باور وجود دارد که یکی از آن ها این است که فرد مدفون دختری هندی است که مرید امام رضا(ع) بوده است و در طی مسیر زیارت از دنیا رفته است.برخی هم می گویند این برج مقبره گوهرتاج است که این نظریه برگرفته از نقش و نگارهای زنانه روی برج است.
برخی هم بر این باور هستند که این برج مقبره افراد مهمی است.البته محتمل ترین نظریه برای این برج مقبره گوهرتاج است.در این بنا می توان نشانه هایی از مسجد جامع قرن 9 و عمارت امیر چخماق نیز یافت.
ارتفاع برج ساخته شده بر روی مقبره چیزی حدود 17 متر است .میل اخنگان بر روی یک سکو دایره مانند ساخته اند و بنای آن 8 ضلعی است.بنا از بیرون دایره دیده می شود و دارای 8 نیم ستون در بیرون آن است.این بنا از آجر ساخته شده است و ستونی با ارتفاع 14 متر زیر کلاهک عرق چین قرار دارد که ارتفاعی آن نیز 4 متر است.
میل اخنگان 3 در ورود دارد و ابهاد سنگ قبر داخل بنا 110*50*40 است و نوشته های روی آن به سبک نسخ و ثلث است.جالب است بدانید که داخل این بنا هیچ تزیینی ندارد بر خلاف بخش های بیرونی که با کاشی های لاجوردی و فیروزه ای مزین شده است.قسمت زیر سقف آثاری از وجود یک کتیبه به چشم می خورد که احتمالا تخریب شده است و امروزه چیز زیادی از آن باقی نمانده است.