راهنمای سفر به قشم: جزیره قشم یکی از بزرگترین جزایر ایران محسوب می شود. این جزیره در نزدیکی تنگه هرمز قرار گرفته است و یکی از پرجمعیت ترین جزایر خلیج فارس است. جزیره قشم در دوره ساسانیان به جزیره ابرکاوان مشهور بود. اگر قصد سفر با تور قشم را دارید با راهنمای سفر به قشم همراه باشید.
جزیره قشم:
جزیره قشم از شمال به شهر بندر عباس، مرکز بخش خمیر و قسمتی از شهرستان بندر لنگه، از شمال شرقی به جزیره هرمز، از شرق به جزیره لارک، از جنوب به جزیره هنگام و از جنوب غربی به جزایر تنب کوچک و تنب بزرگ و ابوموسی منتهی می شود. جزیره قشم تا بندرعباس حدودا 20 کیاومتر تا بندر هرمز 18 کیلومتر و تا جزیره لارک 9 کیلومتر، تا جزیره ابوموسی 163 کیلومتر، تا تنب بزرگ 114 کیلومتر فاصله دارد،که در این میان به دلیل نزدیکی این جزیره به بندر عباس، دارای تردد فراوانی است. در سال 1385 این جزیره به سه بخش مرکزی، شهاب و بخش هرمز تقسیم شد.
جزیره قشم از زیباترین جزایر ایران محسوب می شود که علاوه بر جاذبه های تاریخی و طبیعی اش، به دلیل وجود آرامش و سکوت، همواره در بین گردشگران محبوب بوده است. زبان اصلی مردم این منطقه، همانند سایر مناطق کشور فارسی است اما لهجه متداولی که در بین مردم این جزیره رایج است به طور کلی می توان آمیخته ای از زبان، عربی، فارسی، هندی و انگلیسی دانست.
فاصله جزیره قشم تا تهران 1276 کیلومتر است و از راه های مختلف هوایی، زمینی و با استفاده از قطار می توان به قشم سفر کرد. راحت ترین راه سفر به قشم، رزرو تور قشم هوایی است.
آب و هوای جزیره قشم:
قشم از جمله سرزمین هایی است که دارای آب و هوای گرم و مرطوب می باشد. رطوبت نسبی هوا در قشم بالا است. فشار هوا در این منطقه در بین 1015 تا 1018 میلی بار جیوه است که در تابستان به دلیل گرمای زیاد فشار هوا به کمتر از 1000 میلی بار می رسد. اختلاف درجه حرارت فصلی در این جزیره بسیار بالا است. در این منطقه گرم ترین زمان ها 10 تیر تا 10 شهریور و سردترین ماه ها، دی و بهمن ماه هستند. در این منطقه حداکثر دما به 46 درجه و حداقل به 16 درجه می رسد.
شغل مردم قشم:
با توجه به قرار گیری جزیره قشم در میان خلیج فارس، عمده تربن شغلی که مردم این منطقه به آن مشغول هستند، صیادی است که اهالی منطقه با استفاده از قایق موتوری، لنج و مشتا (کار گذاشتن چوب و تور در آب) به صیادی می پردازند. از سایر مشاغلی که مردم در این جزیره به آن مشغول اند می توان به کشاورزی به صورت کشت دیم، دامپروری، کسب و کارهای تجاری، معادن نفت و گاز و کسب و کارهای مرتبط با گردشگری را نام برد.
اقتصاد قشم:
در قشم، واحدهای صنعتی زیادی فعال هستند و بعضی از آن ها بسیار شاخص بوده و در بخش صادرات بسیار فعال هستند. صنعت ذوب روی100 درصد تولیداتشان صادراتی است و آلیاژ گستر نیز بخشی از تولیدات خود را صادر می کند. شرکت سوپر پایپ، نت لوب و سیمان قشم و دی سی جی اکثر به کشورهای حوزه خلیج فارس و برخی از کشورهای اروپایی و افریقایی صادر می شوند. علاوه بر این ها برخی از شرکت های دیگر مانند شرکت قهوه در قشم یا شرکت آرتا شبکه که در زمینه تولید آنتن فعالیت دارند، کلیه محصولات خود را صادر می نمایند. کالا های دیگری مانند توتون، تنباکو، نمک، گوگرد، خاک سیمان، مواد پلاستیکی،کاغذ، مقوا، چدن، آهن، فولاد، مصنوعات چینی، سرب، راکتورهای هسته ای، دیگ های بخار آب گرم، ماشین الات و قطعات آن از سایر مواردی است که از قشم صادر می شود. البته جزیره قشم در بخش گردشگری نیز اقتصاد بسیار فعالی دارد و سالانه با جذب بالای گردشگران قشم به این منطقه چه از داخل و یا از خارج کشور باعث رونق اقتصاد این منطقه می شود. البته ایجاد اشتغال های مرتبط با گردشگری و کسب و کارهای مربوطه نیز از عوامل دیگری است که در توسعه اقتصاد این منطقه نقش بسزایی دارد.
آب و برق در قشم:
در شهر قشم و به ویژه در مناطق روستایی این منطقه، مشکل تامین آب وجود دارد به همین دلیل در برخی از مناطق مشکلات برق نیست به طور جدی مشاهده می شود. نبود لوله کشی آب در برخی از نقاط قشم به خصوص در بخش هایی از روستاها به یکی از مشکلات اساسی ساکنان این جزیره تبدیل شده است.
شرایط مسکن در قشم:
با توجه به خوش آب و هوا و موقعیت مناسب جزیره قشم، خرید و فروش مسکن در این منطقه افزایش چشمگیری داشته است. بخش شهرک سام و زال در واقع گرانترین بخش این جزیره و بخش سیستان و بوستان ارزانترین منطقه قشم محسوب می شوند.
راه های ارتباطی برون شهری قشم:
جزیره قشم دارای مسیرهای برون شهری برای ارتباط با سایر مناطق کشور است. یکی از این راه های ارتباطی، فرودگاه بین المللی قشم است که در سال 1349 اولین جابه جایی در بین مسیر تهران قشم را آغاز کرد. جالب است بدانید با توجه به جزیره ای بودن قشم، پایانه مسافربری هم در این جزیره وجود دارد و اتوبوس ها توسط لندیگراف ها از طریق بندر خمیز- بندر لافت وارد قشم می شوند. ایستگاه راه آهن بندر عباس یکی دیگر از راه های ارتباطی به قشم است. در این صورت می توانید پس از این که وارد ایستگاه راه آهن بندرعباس شدید، با شناورهای تندرو از اسکله حقانی خود را به قشم برسانید. البته از بندر پل هم می توانید با استفاده از لندیگراف ها به قشم برسید. در کنار همه این ها، امکان سفر به قشم، با خودرو شخصی نیز وجود دارد و مسافران می توانند با رساندن خود به بندر پل، توسط شناورهای لندیگراف که به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات هستند، به بندر لافت در قشم بروند.
راه های ارتباطی درون شهری قشم:
در جزیره قشم، امکان گشت و گذار فقط با تاکسی مسیر می شود و شما انتخاب چندانی برای گردش در شهر به جز تاکسی های خطی و دربستی نخواهید داشت. پر ترددترین مسیرها در این جزیره، قشم- درگهان، درگهان- رمکان، رمکان- طبل و طبل- دولاب می باشد.
بهترین زمان سفر به قشم:
بهترین زمان سفر به قشم، شهریور ماه و اوایل پاییز و نیمه اول فصل بهار می باشد. اختلاف درجه حرارت در قشم بسیار بالا بوده و از آن جایی که تابستان های بسیار گرمی دارد اگر قصد سفر داشتید بهتر است که در بازه زمانی ذکر شده به این منطقه سفر کنید. گفتنی است که تعطیلات عید یکی از بهترین زمان ها برای سفر به جزیره ی زیبا و دیدنی قشم است، از اینرو اگر قصد سفر به قشم در عید را دارید می توانید تور قشم نوروز 99 را رزرو کنید.
بازارها و مراکز خرید قشم:
شاید یکی از دلایل جذابیت جزیره قشم بازارها و مراکز خرید باشد. به طوری که سالانه عده زیادی از گردشگران این منطقه را برای خرید انتخاب کرده و سفر می کنند. البته سایر گردشگرانی که به قصد بازدید از جاذبه های دیدنی و تاریخی قشم به این منطقه سفر می کنند، حتما سری به بازارها و مراکز خرید می زنند و از کالاهای با کیفیت به عنوان سوغاتی خریداری می نمایند. برخی از این مراکز خرید و بازارها بافت جدید و برخی دیگر بافت سنتی و قدیمی دارند. از جمله بازارهای قشم می توان به بازار قدیم قشم، بازار بین المللی ستاره قشم، بازار بزرگ فردوسی، بازار سیمرغ، بازار پردیس، بازار مرجان، بازار خلیج فارس، مجتمع اداری و تجاری نخل زرین، مجتمع تجاری پاسارگاد، بازار راه ابریشم، بازارچه امام قلی خان و مجتمع اداری مسکونی خورشید، اشاره کرد که از بازارهای معروف قشم هستند. البته بازار قدیم درگهان نیز از بازارهای معروف این منطقه است که اجناس به صورت جین فروخته می شود. و عده زیادی از گردشگران این بازار را برای محل خرید جینی خود انتخاب می نمایند.
جاهای دیدنی قشم:
جزیره قشم، جاذبه های دیدنی فراوانی دارد که سالانه گردشگران زیادی برای بازدید از این جاذبه ها به قشم سفر می کنند. هر یک از این جاذبه ها، جذابیت خاص و منحصربه فردی دارند. غارنمک، تنگه چاهکوه، دره ستارگان، قلعه پرتغالی ها، جزایر ناز، غارهای خربس، کوه ها و تندیس های قشم، جنگل های دریایی حرا، درخت سبز یا انجیز معابد، ژئوپارک قشم، سد و روستای گوران، بام قشم، دره مجسمه ها، جزیره هنگام، چاه های طلا، نیایشگاه ناهید، پارک کروکدیل ها و آکواریوم پروانه طلایی قشم از جمله این جاذبه ها هستند که گرشگران به بازدید از آن ها می پردازند.
روستاهای تاریخی قشم:
در کنار جاذبه ها و مناطق گردشگری قشم، بسیاری از روستاهای قشم که بافت تاریخی و قدیمی خود را حفظ کرده اند نیز بسیار مورد توجه گرشگران واقع شده است. روستای برکه خلف، توریان، لافت، روستای رمچاه، شیب دراز، روستای کوشه، از روستاهای قدیمی و تاریخی قشم هستند که بافت قدیمی، گورستان ها و مساجدی که قدمت آن ها گاه به 1200 سال نیز می رسد، در جذب گردشگران و بازدید از این روستاها نقش مهمی دارند.
غذاهای محلی قشم:
یکی از محبوب ترین بخش های قشم که بسیار مورد علاقه گردشگران قشم نیز محسوب می شود. بخش خوردنی ها و غذاهای خوشمزه قشم است. مسلما خوردن غذاهای محلی هر منطقه، جذابیت خاص خود را دارد. در سفر به قشم می توانید از غذاهای رنگارنگ این جزیره که با ادویه های بی نظیر محلی و مخصوص قشم تهیه می شود، نوش جان کنید و سفر خود را تکمیل کنید. با توجه به این که قشم در مجاورت خلیج فارس قرار دارد و بیشتر شغل ساکنان این منطقه صیادی است، سبد غذایی اکثر اهالی این منطقه را آبزیان دریا مانند ماهی ها و میگو تشکیل می دهند و بسیاری از غذاهای محلی نیز با استفاده از ماهی و یا سایر آبزیان تهیه می شود. از جمله غذاهای محلی قشم می توان ماهی برشته، زیبون، کلمبا، موفلک، هواری، عنکاس( ماهی مرکب)، عنکاس خشک شده، برنج دیشو، پودینی کوسه یا سفره ماهی، هواری چکومیگ( پلو بچه میگو) و نان تموشی را نام برد.
سوغاتی های قشم:
جزیره قشم، موقعیت خوبی برای سفر و خرید گردشگران قشم محسوب می شود. با توجه به این که بازارها و مراکز خرید زیادی در این منطقه وجود دارد، خرید سوغاتی یکی از بخش های هیجان انگیز و جذاب سفر گردشگران است. اما بهتر است برای خرید سوغاتی های قشم آشنایی مختصری با آن ها داشته باشید. صنایع و هنرهای دستی این منطقه همواره از ارزش و زیبایی بسیار بالایی برخوردار بوده است و به عنوان یکی از سوغاتی های قشم مطرح می شوند. این صنایع شامل رو دوزی، سوزن دوزی، خوس دوزی، گلابتون دوزی و گرگور بافی است که توسط زنان و دختران هنرمند این منطقه تولید می شود. لباس های محلی، روبند، زیورآلات دست ساز با استفاده از بقایای موجودات دریایی، حصیربافی، انواع خرما، ادویه جات، کیک هلر( نوعی از کیک اسفنجی که در روستای هلر تولید می شود)، انواع ماهی و میگو و نان های محلی را می توانید به عنوان سوغاتی های قشم خریداری نمایید.
تفریحات قشم:
جزیره قشم، موقعیت خوبی برای تفریحات آبی ودریایی نیز محسوب می شودو عده زیاد گردشگرانی که به قشم سفر می کنند سری به این تفریحات نیز می زنند، از جمله تفریحاتی که برای علاقه مندان در نظر گرفته شده است می توان به جت اسکی اشاره کرد که هزینه کرایه آن در هر ساعت 160 هزار تومان می باشد. از سایر تفریحات این جزیره می توان به شنا، غواصی، تیوپ بنانا و شاتل، پرواز با پاراگلایدر، دوچرخه سواری و گشت های دریایی با لنج اشاره کرد.
برای سفر به قشم داشتن اطلاعات ضروری و مهم می تواند کمک بسیار به آسانتر شدن سفر شما کند چرا که با دانستن برخی از نکات مهم می توانید سفر آرام و بی دغدغه ای را داشته باشید، هزینه های خود را مدیریت کرده و به جاذبه های این جزیره سر بزنید و یک سفر به یاد ماندنی را تجربه کنید. در ادامه نکاتی برای گردشگرانی که می خواهند به قشم سفر کنند و در هزینه های خود مدیریت داشته باشند، ارائه می شود.
هزینه اقامت:
مهمترین موضوعی که در سفر مطرح است، بحث هزینه ها می باشد. با توجه به این که در جزیره قشم نیاز به یک اقامت خواهید داشت، اطلاعات درباره اماکن اقامتی قشم می تواند کمک زیادی به مدیریت هزینه های شما در طول سفر بکند. خوشبختانه در جزیره قشم، اقامتگاه ها از تنوع بالایی برخوردار هستند. شما می توانید از هتل های لوکس و متوسط گرفته تا هتل های ارزان قیمت به عنوان اقامتگاه خود انتخاب نمایید که با توجه به آن می توان رنج های مختلفی از قیمت را در این اقامتگاه ها مشاهده کرد. به عنوان مثال برای اقامت در یک هتل ارزان قیمت می بایست مبلغی بین 100 تا 150 هزارتومان را پرداخت نمایید. چنان چه بخواهید در هتلی لوکس تر و با امکانات رفاهی بیشتر اقامت داشته باشید طبعا باید مبلغ بیشتری هزینه نمایید. البته اقامتگاه های بوم گردی نیز می تواند موقعیت بسیار مناسب و جالبی برای اقامت باشد.
هزینه خورد و خوراک در قشم:
در جزیره قشم برای صرف یک وعده غذایی کامل در رستوران های جزیره، حدودا باید بین 20 تا 50 هزار تومان هزینه کنید.
هزینه حمل و نقل در قشم:
با توجه به این که این جزیره سیستم حمل و نقل مترو و یا اتوبوسی ندارد، به ناچار مجبورید برای تردد از تاکسی های درون شهری استفاده کنید. البته کرایه تاکسی ها بسیار معقول بوده و گران نیستند.
سلام – در مورد سفر به قشم و هنگام چند نکته را از تجربیات دومین سفر خودم در تعطیلات بهمن سال 98 به قشم بیان کنم: خلاصه اینکه بشدت اهل تیغ زدن توریست هستند و شعارشون اینه باید از توریست پول زیاد گرفت !! برای رفتن به جزیره هنگام وقتی به اسکله کندالو رسیدیم، کرایه هر نفر 7 هزار تومان بود و تیم 9 نفره ما می بایست حدود 63 هزار تومان برای رفتن به جزیره هنگام پرداخت میکرد در صورتیکه از ما 150 هزار تومان برای یک کیلومتراضافه مسیر با قایق دریافت کردند !! و همین مبلغ را در… بیشتر بخوانید»
سلام دوست عزیز، ممنون از همراهیتون
باهات موافقم
کاملا توضیحات اشتباه و ممکن است برای شما اتفاق افتاده باشد … بسیار مردم مهمان دوست و مهمان پذیری بودند و اصلا توضیحات در خصوص سفر بنده درست نیست