بعد از واگذاری اراضی ساحلی قشم به مراکز پرورش آبزیان، ژئو پارک جهانی قشم از یونسکو اخطاری مبنی بر اخراج از یونسکو گرفت.
کوه های نمکی در جزیره قشم جزو جاذبه های دیدنی و عجایب هفتگانه است که تعدادی غار در این محدوده قرار دارد و وجود بزرگترین غار نمکدان قشم با طول 6.4 کیلومتر در این محدوده که عنوان طولانی ترین غار نمکی جهان را دارد.
با واگذاری اراضی اطراف این جاذبه ی منحصربفرد به مراکز پرورش میگو و آبزیان، باین نگرانی بوجود آمد که ممکن است بار دیگر قشم از ژئو پارک جهانی یونسکو اخراج شود.
مدیر ژئوپارک جهانی قشم و سرپرست مدیریت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قشم، علیرضا امریکاظمی در اینباره گفت:
با پیگیریها و مکاتبات قضایی متعدد در سدد جلوگیری از تخریب برای ساخت مرکز پرورش میگو، گفتنی است که ساخت این مجموعه نهتنها متوقف نشده است، بلکه همچنان ادامه دارد و خطر اخراج ژئوپارک قشم را از فهرست جهانی یونسکو، جدی کرده است.
با توجه به اینکه تخریب حریم میراث طبیعی ملی و جهانی «غار نمکی قشم» طبق مستندات قانونی جرم است و حدودا از دو ماه پیش موضوع تعرض به حریم ژئوپارک جهانی قشم مطرح شد، بی توجهی مسئولان مربوطه در این امر کار را به جایی رسانده که تخریب گسترده در اصل اثر اتفاق افتاده است و به جای اینکه پروژه متوقف شود، با قوت ادامه پیدا کرده است.
طبق گفته های امری کاظمی، اجرای پروژه ساخت مرکز پرورش میگو باعث شکسته شده سه حریم مهم در جزیره قشم شده است.
اولین حریم که در در پرونده یونسکو کامل و واضح به عنوان ژئوپارک ثبت شده است و دو حریم دیگر که در فهرست میراث طبیعی و ملی که در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، با عنوان محدوده ژئوپارک و محدوده اختصاصی سایت «نمکدان» به ثبت رسیدهاند.
لازم به ذکر است که این اراضی واگذار شده کا ملا در تعرض با حریم برخی آثار تاریخی و طبیعی همچون خربس ، غار نمکدان، جزایر ناز و تالاب پرندگان دوکوهک در سواحل شمالی جزیره قشم به شمار میرود و وجود مناطقی که بخشی از آنها در محدوده ژئوپارک قشم قرار دارد و تعرض به حریم آنها باعث اعتراض جوامع محلی و فعالان میراث فرهنگی و گردشگری قشم شده است.
ژئو پارک قشم نیز در سال 1385 به عضویت شبکه جهانی ژئوپارکهای یونسکو درآمد و در سال 91 بخاطر برخی مشکلات مدیریتی کارت قرمز گرفت و از شبکه اخراج شد.
بعدها در سال 96 بعد از اصلاح برخی ایرادات این ژئوپارک دوباره به شبکه جهانی بازگشت.
با توجه به اینکه زمان ارزیابی دورهای بازرسان یونسکو بعد از چهار سال در ابتدای سال 99 می باشد و احتمال اخراج دوباره ژئوپارک قشم قوت می گیرد.
در این برهه ی زمانی مهم ترین کاری که باید صورت بگیرد توقف عملیات تخریب در محدوده ی غارنمکی و بازگرداندن وضعیت به شرایط قبل است.
در نهایت کاظمی گفت؛ اولین و فوری ترین اقدام توقف عملیات است تا پس از آن دفاعیهای در برابر ارزیابان یونسکو ارائه دهیم که ما این تخریب را متوقف کردیم یا به حالت قبل برگرداندیم؛ متاسفانه برگرداندن طبیعی زمین به این سادگیها نیست و در زمان کوتاه اتفاق نمیافتد؛ این کار هم هزینه دارد و هم اینکه به حالت اصلی و طبیعی خود برنمیگردد و این باعث تاسف است که اثر طبیعی ملی و جهانی خود را به این راحتی تخریب میکنیم؛ تخریبی که همچنان ادامه دارد.
با توجه به شکایت رسمی و قانونی که با ارائهی مستندات انجام شده، و ارائه اخطار شفاهی و کتبی به سرمایهگذار و کسی که تخریب را انجام میدهد، متاسفانه توقف عملیات صورت نگرفته است.
علاوه براین، بعد از واگذاری اراضی در محدوده طولانیترین غار نمکی جهان به سایت پرورش آبزیان، ساحل جزیره هرمز و کوههای رنگیاش در معرض تخریب قرار گرفت.
با توجه به رونق ساخت و ساز در سواحل استان هرمزگان به بهانه توسعه سایت های پرورش آبزیان در این روزها، شنیده ها دال بر این است که عملیات ساخت سایت پرورش آبزیان در حریم غارنمکدان متوقف شده است ولی این تخریب به جزیره هرمز رسیده است و طبق گفته ی بخشدار جزیره ی هرمز، شخصی برای احداث سایت پرورش ماهی در ساحل محیطزیست اقدام به تخریب کوههای رنگی کرده است، در صورتیکه هیچ مجوزی از بخشداری برای ساخت و ساز نگرفته است.
این عملیات یکبار متوقف شده است و تا مجوز احداث سایت به بخشداری ارائه شود، اما بعد از مدتی بدون آوردن مجوز مجدداً شروع به کار کرده است؛ بهمحض فهمیدن این موضوع از نیروی انتظامی خواستیم اقدام کرده و کارش را متوقف کند.